5G – det nya nätverket

Nu är det här – 5G och det nya mobilnätverket som har många förbättringar både när det gäller hastighet och täckning. Det har varit på tapeten ett tag och många tycker det är totalt onödigt att 5G nu finns medan andra lovordar det. Något som många också tycker känns intressant och bekvämt, är att med det nya nätverket kan man koppla upp ännu fler enheter och väva samman dem.

Bättre täckning och uppladdning

För mobiltelefonanvändare kommer många märka av att uppladdningen av filer och sajter kommer att gå snabbare än vanligt. Ibland kan man nämligen tycka att man måste vänta på att en sida visas i telefonen, även om man har en bra täckning. Detta kan vara frustrerande för den som är i arbete och måste ha blixtsnabb nedladdning.

Om man eftersöker ett snabbt mobilt bredband är det istället mängden Mbit som man tittar efter. Vill man ha ständig uppkoppling och ladda ner filmer och musik ska man ha en stor andel Mbit. Ska man välja sitt mobila bredband kan man med fördel jämföra olika operatörer, vilket kan göras på www.smartbredband.se, då får man ett bättre hum om vilka aktörer som säljer vilka produkter till bäst pris.

Koppla upp både dig och dina enheter

Vi lever i en uppkopplad värld och har svårt att sluta kika i våra mobiler. samtidigt tycker vi om att ha alla våra elektriska prylar uppkopplade och kunna interagera mellan allihopa. Kanske styra kylskåpet hemifrån, kolla larmet från kontoret, styra kaffebryggaren eller se en film eller lyssna på musik samtidigt från alla hemmets enheter. 5G är här för att bli spindeln i nätet när du vill styra alla enheter samtidigt via appar och liknande. På de andra nätverken har det hänt att alltför många enheter har slutat fungera om de har blivit överbelamrade. Med 5G är det andra bullar.

När blir 5G ett faktum?

Vi har precis äntrat 2020 när detta skrivs och det är samma år då 5G gör sin entré. I större länder som USA hade man redan börjat använda tekniken för att se hur den fungerar. Undan för undan kommer andra länder att följa efter. Nästa steg var att mobiltelefonerna, en efter en, började användas med det nya nätverket. Det har nu skett men det kan ta ett tag innan alla svenska mobiloperatörer skyltar med 5G ute på “hyllorna”. Från början har det endast varit KTH som har fått äran att använda sig av nätverket.

Negativa aspekter med 5G

5G har fått utstå en del kritik, bland annat eftersom det sägs att mikrovågsstrålningen som är mer omfattad i 5G kan ge fler cancerfall. Andra menar också att tekniken har gått för långt när människan börjar prata med robotar och gräsklippare, lampor och vitvaror och får dem att utföra sysslor på order. Vad är din åsikt?

organic_response