Skydda företagsmobilen mot hackare

Företag har inte alltid bra säkerhetstänk när det gäller mobilen. Det är betydligt viktigare att skydda företagens smartphones än vad många är medvetna om. En stor anledning till att mobilbaserade angrepp ökar stort är att det är både enklare och billigare för hackare att ta sig in via mobiler än datorer. Det kan handla om nätfiske via Androidappar eller webbsidor som mobilanpassats. Social engineering är ett hot och en stor risk där hackare använder skadliga appar samt länkar som ofta säljs med positiva recensioner från massor av “nöjda användare”. Dessa promotas vanligtvis på Google Play eller via Facebookgrupper. Företag skyddar sina datorer ordentligt men sällan sina mobiler som vanligtvis har åtkomst till samma data.

Idag kan de flesta arbeta från sin mobil nästan lika bra som från en dator. Enkel åtkomst till filer, mejl samt system (som tidigare endast kunde nås från datorn) har möjliggjort ett mobilare sätt att arbeta. Företag arbetar mer och mer online men många delar av detta arbete kan utföras smidigare och mer professionellt av exempelvis Wasabiweb, en webbyrå i Stockholm som även är ett digitalt marknadsföringsföretag. Här kan ditt företag få hjälp med digital marknadsföring i toppklass samt skapa de webbproduktioner ditt företag behöver. Som digital helhetsleverantör kommer Wasabiweb att bli ditt företags digitala partner.

De mobila operativsystemen har fyra stora angreppsvektorer, vilka är applikationsbaserade attacker, nätfiske, enhetsattacker där hackaren använder sårbarheter i systemet för att ta helhetsgrepp om mobilen samt nätverksbaserade angrepp.

Det finns flera bra rekommendationer för att öka säkerheten, som exempelvis att undvika att ansluta mobilen till ett offentligt wifi-nätverk. Vanligtvis är det inte wifi-nätverket som utgör hotet mot din smartphones säkerhet utan problemet ligger i att de ofta har dåligt skydd med låg säkerhetsnivå. Därför kan hackare använda offentliga nätverk för att lättare komma åt information. Ett gratis wifi-nätverk kan i värsta fall vara falskt och genom att ansluta mobilen får hackaren enkel åtkomst.

Du kan skydda din mobil bättre från cyberattacker och hackare genom att använda starka lösenord. Genom att kombinera specialtecken, små samt stora bokstäver och siffror skapar du ett starkt lösenord. Skapa nya lösenord – använd aldrig samma lösenord på flera platser.

Var observant på phishing eller nätfiske. Hackare poserar som din bank eller liknande för att komma åt känslig information. Titta noggrant på avsändarens e-post adress och se till att ringa din bank, myndighet eller företag för att kontrollera uppgifterna först. Grundregeln är alltid att aldrig ge ut bankkonton, privat information eller lösenord via mobilen (eller datorn). Kom ihåg att många myndigheter, banker och företag har gått ut med information att de aldrig begär denna typ av information via e-postmeddelanden.

organic_response